Warning: Creating default object from empty value in /home/onehamdi/public_html/wp-content/themes/skeptical/functions/admin-hooks.php on line 160

Celcom Broadband vs. Maxis Broadband

Celcom & Maxis Broadband

I’m using Celcom Broadband since April 2008. What should I do? Why I started change to Maxis? Why?

The answer is CELCOM CANNOT DOWNLOAD ANYTHING FROM FILEHOSTING (RAPIDSHARE, MEGAUPLOAD)

Why?

I’m start using Maxis Broadband by now and yet, I got 7 days as the trial day for the services.

Anyone know about this 2 products?

Should I maintain Celcom Broadband?

Should I cancel Maxis Broadband?

I need you feedback!

Be Sociable, Share!

34 Responses to “Celcom Broadband vs. Maxis Broadband”

  1. qistienna August 16, 2009 at 9:13 pm #

    digi kot yang da bomb skang. serious aku bace kat paper.

  2. Hamdi August 16, 2009 at 9:15 pm #

    digi?
    kat LUCT tak der coverage la

  3. Dr House August 16, 2009 at 10:13 pm #

    The reason is the IP is sharing among other at the same node. Same as U mobile. It mean a lot of user have the same IP. For sure fileshare will detect same IP is already downloading file from their server especially during peak hours. The only way to bypass this is to buy premium rapidshare account.

  4. dj jojo August 16, 2009 at 10:31 pm #

    aku rasa baik ko pakai maxis..aku pun ada dua2.celcom aku pakai modem yg warna hitam tu..ym pun tak boleh masuk..tapi ada orang boleh pulak log in ym..selepas aku buat research kat internet ramai celcom subscriber yang ada problem yg sama..tak boleh log in ym..

    maxis plak so far ok..cume lately ini aku tak boleh nk surf sebab connected with limited connectivity..dunno why..

    digi tu tak tau la..tak pernah try lagi.

  5. Hamdi August 16, 2009 at 10:53 pm #

    haha
    need to buy the premium rapidshare account?
    it’s need money man
    i got no money after using 2 broadband
    about the IP Address, i know that they using the static IP Address system and in the same times, they can save a lot of money
    if they give us the dynamic IP Address like Streamyx, they can’t save up a lot if money for sure

  6. Hamdi August 16, 2009 at 10:56 pm #

    hey DJ Jojo,
    maxis ekk?
    aku pun tak sure la
    sebab ramai orang kata untuk lebih stabil, baik guna celcom
    itu aku akui gak la
    tapi tak tentu gak
    sebenarnya, bergantung kepada area yang kau guna gak kan
    contoh macam area umah aku yang kat Klang nih
    baik kau guna celcom sebab dia stabil kat sini
    tapi kalo kat LUCT, baik guna maxis
    aku dengar ramai lecturer aku kat sanan guna maxis
    speed laju kat sana

    digi tuh aku tak sure la
    yang penting, coverage dia tak banyak

  7. finalcross August 17, 2009 at 5:16 pm #

    Salam. Aku merupakan slh sorg pengguna berukband celcom. Aku dh gune slame 6 bln. pengalaman yg aku dpt,ym mmg ssh nk login, tp download dr mediafire.com menggunakan IDM mmg mantop. streaming pun ok. kebiasaan sabtu & ahad line agak slow. anyway surfing mmg ok la. cume mase2 tertentu kdg2 bole disconnect. bile reconnect smule jd ok blk.

  8. Hamdi August 17, 2009 at 5:20 pm #

    tapi kenapa time aku guna kan, dia slalu disconnect
    mati
    pastu tak nak hidup dah
    ahaha
    pelik kan?
    aku dah guna dari tahun lepas
    april 2008
    skang aku nak try maxis lak

  9. MyDailyBlog.Info August 19, 2009 at 2:26 pm #

    maxis kat tempat aku langsung x boleh pakai…tinggal celcom jea…yg ok

  10. Een Rockstar August 19, 2009 at 6:35 pm #

    Better use maxis than celcom..Celcom suxx..
    I used celcom bb before this but now I’m in love with WIMAX…ahaks!

  11. Hamdi August 19, 2009 at 8:08 pm #

    ohh
    dia depends pada tempat kan?

  12. Hamdi August 19, 2009 at 8:10 pm #

    w1Max?
    i couldn’t get that connection in my place (LUCT, Cyberjaya)
    no coverage at LUCT

  13. Khai August 20, 2009 at 6:32 am #

    dua dua perkhidmatan kat atas tu mampu menyumbah peratusan yang tinggi untuk rakyat malaysia dijangkiti sakit jantung kerana kelembapan internet yg terlampau..

    hehehe.. p1w1max terbaik setakat ni.. better then streamyx……… seriously..

  14. Hamdi August 20, 2009 at 6:38 am #

    khai, aku sokong kau 100%
    kekadang tuh aku rasa cam sakit je jantung aku nih sebab internet slow
    kekadang lak kan, aku rasa TM Net 1515 a.k.a Dial-Up lagi laju daripada benda alah tuh
    ahaha

    nak buat macam mana kannn….
    maxis ngan celcom dan yang lain lain yang menggunakan gelombang tuh akan menghadapi masalah sebab dia tak stable macam yang lain
    contoh macam, streamyx
    dia ada masalah bila cable dia problem
    haha
    tapi aku tak kata apa apa
    aahaha
    sebab aku rasa semua sama slow je

    P/S: orang kata jepun best ekk
    internet sana laju?
    betul kah?
    No. 1 in the world?

  15. Fatin Pauzi August 20, 2009 at 3:57 pm #

    Owh, patut la aku tak dapat download dari Rapidshare. Selalu je error. Before this aku pakai Maxis bb. Tapi kat tempat aku line slow sangat2 Maxis. Then, aku pakai Celcom. Leh la tahan, lagipun, aku tak selalu download kat Rapidshare.

    Well, kalau coverage Maxis kat sana ok, pakai je la Maxis.

  16. Hamdi August 20, 2009 at 5:51 pm #

    yeap
    aku rasa maxis nih okei skit
    tapi orang kata kan maxis nih kalo nak full speed pegi kat KLCC
    betul kah?

  17. Roslan Nazri August 26, 2009 at 11:55 am #

    pada aku maxis la terbaik..tetapi..maxis tak full coverage macam celcom..tu jer problem..kalo kg aku payah la..kalo kat tgh bandar ok jer..sgt superb maxis berbanding celcom berukband no 1 malaysia..hahaha

  18. Hamdi August 26, 2009 at 12:00 pm #

    aku pun sokong la
    nih dah nak masuk 2 minggu kot aku guna maxis broadband tuh
    aku rasa dia terbaik la kalo kita compare ngan celcom broadband tuh
    hurm, sapa kat sini ada guna digi broadband?

  19. GambarHehe August 26, 2009 at 12:25 pm #

    Im using celcom broadband.. Its sucks after 7 pm.. I think all broadband in Malaysia are sucks.. Wut can we do.. Pakai jelah apa yang ada..

  20. Hamdi August 26, 2009 at 1:24 pm #

    kenapa broadband kat malaysia nih sangat SUCKS huh?
    no comment

  21. aHBeN HaShRiq August 31, 2009 at 12:51 am #

    hua3..
    p1 yg terbaek..
    keh3..
    ak pakai p1 kt kl..
    tp kt rmh ak kt ipoh x de coverage..
    so ak pulangkan alek
    n pakai la alek streamyx ak..
    keh3

  22. Hamdi August 31, 2009 at 12:51 am #

    haha
    cian

  23. bewok September 5, 2009 at 4:38 am #

    salam bro, aku pn nk kongsi pengalaman aku testing beruk2band kt mesia neh. so far aku dh acu cuba try testis maxis, wimax, celcom, umobile

    a) meksis~ agak keji la bandwitch @ bahasa saintifiknya fair usage policy 2gb jer. bila jer exceed akan slalu dc @ trus xle login not to mention harga agak mahal compare yg lain

    b) wimax ~ kt umh aku line wimax cm soit!! dh la nk kena letak tepi tingkap pastu usik sket dc. modem bagak not so portable if korang pakai lappy

    c) selkom berukben~ agak beruk la line dia. speed paling unstable dp 100kbps transfer rate le drop jd 9.8kbps. worst case scenario, dh ejas setting, tweak jadah pn sama je. since selkom ni plg ramai user so cmtu la jadi nye. yg best nya sbb le guna pree je la (aku ada ajar trick kt blog aku). sbg bekas technician selkom berukben aku x galakkn kawan2 aku pakai natang neh. x berbaloi langsung unless korang newbie aka buta it cuma reti browsing je.

    d) umobile ~ the best antara sme yg aku dh try. speed maintain, max transfer rate penah cecah 500++kbps (tgk time ngn server la) paling murah, bil pn le bayar 4-5 bulan skali hak hak hak. fair usage policy dia kata 5gb tp tiap2 bln aku lenjan average 35gb xder menda pn bak kata pepatah dengan tenang babi berenang tp xkena selsema. yg ni aku rekemen kt kengkawan yg dok area klang valley

    tp sblom korang nk amik pe2 pakej wireless berukben neh aku nasihatkn jgn expect menda tu cm stimik, byk kelemahan natang neh. connection unstable, rapidshit mmg xlepas since dia shared i.p , bandwitch limited kalu yg penghidap download cm aku neh mmg x berbaloi nk guna wireless berukben neh. service failure tanpa notis, tp klu korang golongan nomad, lite user, pakai lappy kecik nk lepak bawah pokok main mukabuku sila la,

    skrg aku pakai stimik kombo 1mb umh aku kt damansara perdana le dpt speed 1.75mbps :P

  24. Hamdi September 5, 2009 at 6:06 am #

    no comment la
    bagi pendapat aku, semua nih bergantung kepada tempat yang nak access
    contoh mcm kat cyberjaya kan
    kat hostel aku, aku rasa maxis is the best la kalo compare ngan celcom
    plus, maxis boleh download rapidshare
    but then, maxis skang dah ada banyak package
    so, kau boleh pilih la nak package mana
    dia ada yang 2GB, 6GB, 10GB
    kalo tak silap aku la

    yang pasti, streamyx is the best la sebab dia je yang stable
    benda yang wireless pasti ada kekurangan dia
    sebab dia tak stable
    wired still the best lar

  25. bewok September 8, 2009 at 7:13 pm #

    tol tuh, aku dlu pakai wireless broadband sbb dok umh sewa, so klu pindah sng nak bawak. skrg neh dah dok tetap kt sini gamble jer la amik stimik. pastu rasa nyesal lk x amik stimik awal2 hehe

    bab location tu mmg btol, since derang sme ikut network wave masing2. area umah aku ni celcom ngn umobile mmg stabil sket compare maxis, wimax teruk line dia padahal blok sbelah dapat signal chantek

  26. Hamdi September 8, 2009 at 8:28 pm #

    hahaha

    owh
    tuh la
    macam aku cakap, dia depends pada tempat la
    kalo tak, susah gak

  27. lanunsepet September 14, 2009 at 2:41 am #

    saya penah guna broadband gak, tp celcom.

  28. Hamdi September 14, 2009 at 5:56 am #

    so, apa pendapat Cik Lanunsepet?

  29. wafi October 16, 2009 at 10:46 pm #

    syer guner dua2. maxis guner clcom guner. syer tggl kat sungai petani kedah. area taman ria. celcom dah pkai slama 1thun 6 bulan, while maxis baru sebulan. so far maxis is the best. 2 bulan lps maxis3g x derk kat area umah sayer. pas2 dah ader tros amik maxis. celcom plak time paling bengang when 1 week b4 raya. boleh connect tp x ley bukak google. so syer syorkan mxis larh

  30. Hamdi October 16, 2009 at 10:51 pm #

    tapikan
    semua nih bergantung pada tempat
    so, kita tak boleh kata ini tak bagus
    itu bagus
    macam mana Wafi?

  31. The Cha Cha Boy November 23, 2009 at 5:14 am #

    aku xpnh nk experience gne berukben ni cme nk kgsi info la ckit..
    xtau la kt jpon tenet die lju thp mne tp skng aku stdy kt jordan tenet die fulamak laju giler,,kdg2 dload cite 700mb rate die pnh smpai 800/900kbps..
    sejam je dload cite,,hihi…xlme lg abis blaja aku nk cbe mne2 berukben yg ko rekomen,,hihi..;)

  32. Hamdi November 23, 2009 at 6:02 pm #

    disyorkan jangan guna
    baik guna streamyx
    haha
    lebih stabil!

  33. darkelyaz November 30, 2009 at 5:42 am #

    Ha,rakan rakan;
    tengok apa yg aku dapat bila anda send komplain ke Sialcom Berokband ni…

    dont recived any solution since send 1st complaint.?
    From: Careline (careline@celcom.com.my)
    Sent: Tuesday, 24 Nov, 2009 7: 18 AM
    To: darkelyaz@hotmail.com (darkelyaz@hotmail.com)
    Cc: darshan@nccc.org.my (darshan@nccc.org.my); aduanskmm@cmc.gov.my (aduanskmm@cmc.gov.my); nccc@nccc.org.my (nccc@nccc.org.my); fomca@fomca.org.my (fomca@fomca.org.my); admin@smartconsumer.my (admin@smartconsumer.my); ccd@cmc.gov.my (ccd@cmc.gov.my); info@cap.org.my (info@cap.org.my); info@muslimconsumer.org.my (info@muslimconsumer.org.my); news@tv3.com.my (news@tv3.com.my)
    Dear Mr Mohd Elyas

    Reference is made to your e-mail and the telephone conversation between your goodself and one of our officials on 13 November 2009.

    Firstly, we wish to express our regrets on the service experienced by you.

    In response to your concern on the Broadband service, a test was conducted by our Network Team and it was found that the situation occurred because the device is not permanently lock to 3G network.

    On that note, please set the network manually to ‘3G Only’ and refresh your internet connection in order to stabilize the said connection.
    One of our Careline officials had contacted you on 16 November 2009 and briefed further on the above.

    We note the inconvenience caused with utmost concern and appeal for your kind understanding in this circumstance.

    Best regards

    Irma Aneeza Sani
    Customer Interaction Management
    Customer Service

    cc : 1. Malaysian Communications and Multimedia Commission
    2. National Consumer Complaints Centre
    3. Federation of Malaysian Consumers Associations
    4.Operations Director, Contact Centre Services

    Sent:Sunday, November 01, 2009
    To:Careline
    From:darkelyaz@hotmail.com
    Subject:dont recived any solution since send 1st complaint.

    Hi;

    Referred my previous complaint about my internet connection and until now I don’t received any solution to solve my problem.For your information,when I’m just surfing the web pages,a connection is perfect in 3G @ HSDPA mode BUT WHEN STARTED DOWNLOADING A LARGE FILE,IT BECOME TO EDGE MODE.IT MAKE A REAL NIGHTMARE FOR ME BECAUSE A FILE I ALREADY DOWNLOADING TAKES A LONGEST FOR COMPLETES.
    PLEASE SOLVE THIS PROBLEM ASAP.DON’T MAKE YOUR COSTUMER DISAPPOINTING.

    regard;

    Mr Elyas

    Hi;

    I’m have a big problem here and need solution ASAP,as I mention above,this problem give me a big trouble and make me disappointing when I download a large file.
    Before this all smooth until yesterday when I’m downloads some large file,a connection change from HSDPA to EDGE without inform me first,a the same time make a file I’m downloading be a longest time for complete,example if using HSDPA it just 15 minutes for file size 90mb,when used EDGE it turn to 4 hours for same size!After downloading complete,it change back to HSDPA connection as before.For your information,a weather is perfect and no a bit could at sky for entire day.
    Hopefully your can solve my problem ASAP and all cooperation I’m deeplly appreciate.

    Best regard;

    Mr Elyas

    ayat manis,habuk pon tarak…
    JANGAN PAKAI SIALCOM BEROKBAND KALO RASA TAKNDAK DITIPO…

  34. Hamdi November 30, 2009 at 10:21 am #

    uish
    memang teruk giler broadband kat malaysia nih?
    nak buat macam mana nih?
    hurm, 10mbps next year tuh jadi ker?
    haha
    macam tak support je
    4mbps pun tak laju sangat
    haha

    yang streamyx sebok nak buat 10mbps
    yang p1m1max lak sebok nak buat 4G
    haha
    nasib penduduk Malaysia la
    siot je!

Leave a Reply

CommentLuv badge